Хуманитарните агенции се надяват да евакуират около 140 пациенти, блокирани в

...
Хуманитарните агенции се надяват да евакуират около 140 пациенти, блокирани в
Коментари Харесай

140 пациенти от болница в Газа трябва да бъдат евакуирани, смята СЗО

Хуманитарните организации се надяват да изтеглят към 140 пациенти, блокирани в болничното заведение " Насър " в Газа. Това оповестява в четвъртък " Ройтерс ", като цитира служител на Световната здравна организация (СЗО).
Прочетете още
Палестинските управляващи оповестиха, че израелските войски са се изтеглили, само че към момента обкръжават комплекса.

Медицински екипи са погребали на територията на болничното заведение 13 пациенти, които са умряли, до момента в който оборудването не е имало ток или О2, сподели здравното министерство на Газа.

СЗО споделя, че болничното заведение в Хан Юнис, която е втората по величина в Газа и е от решаващо значение за осакатените здравни услуги на територията, е спряла да работи предходната седмица след израелска блокада, последвана от нахлуване.

СЗО и сътрудниците до момента са направили три евакуации от болничното заведение, последната в сряда, като са трансферирали общо 51 пациенти в южната част на Газа, сподели Аядил Сапарбеков от организацията на Организация на обединените нации на брифинг.

" СЗО ще продължи да се пробва да изтегля тези сериозно заболели и сериозно ранени пациенти от болница " Насър " в други лечебни заведения на юг, в това число полевите лечебни заведения, които са основани в Рафах ", сподели Сапарбеков. Това обаче е доста сложна и високорискова задача. "

Израелските сили са се позиционирали към болничния комплекс, спирайки придвижването към и от него, каза здравното министерство на Газа. Няма неотложен коментар от Израел.

Броят на пациентите, оставащи в болничното заведение Насър, се променяше с всеки час, защото някои хора напуснаха, с цел да избягат от боевете, а други починаха от раните си, сподели Сапарбеков.

Здравното министерство на Газа сподели в по-ранно изказване в сряда, че 110 пациенти чакат да бъдат евакуирани. В него се споделя, че осем пациенти в Nasser са умряли заради липса на сила и О2 преди четири дни и че телата им са почнали да се разлагат, което съставлява риск за други пациенти.

Когато СЗО прави досегашните евакуации, следи четирима лекари и медицински сестри в болница " Насър ", дружно с към дузина доброволци, които оказват помощ на медицинския личен състав да поддържа пациентите живи, сподели Сапарбеков. Персоналът към момента не е съумял да свърже още веднъж основния генератор.

Министерството на здравеопазването в Газа сподели, че в комплекса липсват храна, питейна вода и медицински консумативи и че приземните етажи са наводнени с отпадни води.

Четири месеца и половина откакто Израел стартира акцията си в Газа като възмездие за огромна офанзива на Хамас против Южен Израел на 7 октомври, единствено 13 от 34-те лечебни заведения в палестинския анклав действат на отчасти или минимално равнище.

Припомняме, че популацията на Газа от 2,3 милиона е застрашено от изострен апетит и разпространение на заболявания в филантропична рецесия, която чиновниците на филантропичните организации разказват като невиждана.

Повечето поданици на Газа са разселени и се намират в южната част на линията към Рафах, покрай границата с Египет.

Израел твърди, че " Хамас ", ислямистката формация, която ръководи Газа от 2007 година, употребява лечебните заведения за прикритие.  " Хамас " отхвърля това и споделя, че обвиняванията на Израел служат като предлог за заличаване на здравната система.

Турция прикани интернационалната общественост да поеме по-активна роля за незабавно преустановяване на огъня в Газа и реализиране на решение на спора с две страни.

Турският външен министър Хакан Фидан насочи апела си по време на диалозите на срещата на Г-20 в Бразилия.

Турция остро подлага на критика Израел за офанзивите му против Газа и поддържа ограниченията страната да бъде съдена за геноцид в Световния съд. Анкара неведнъж е призовавала за преустановяване на огъня в анклава.

" Фактът, че решението за преустановяване на огъня не излезе още веднъж от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, сподели, че промяната е наложителна ", акцентира той на сесия на срещата на Г-20, имайки поради третото несъгласие на Съединени американски щати върху апела за прекратяване на огъня в 15-членния орган.

Анкара твърди, Съветът за сигурност на Организация на обединените нации би трябвало да бъде реформиран, тъй че да бъде по-приобщаващ и внушителен за света.

" Позицията, декларирана от бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва, е възхитителна ", означи Фидан във връзка думите на Лула, който оприличи войната в Газа на нацисткия геноцид по време на Втората международна война - съпоставяне, което провокира дипломатически скандал.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР